Odprava

decekNaša ekipa bo aprila prihodnje leto (2015) odpotovala na delovno akcijo v Nangoma Mission Hospital (Misijonska bolnica Nangoma). Bolnica leži v vasi Nangoma v Centralni provinci Zambije. V bolnici in v okolici bomo pomagali lokalnemu prebivalstvu z zdravstveno pomočjo.

Čeprav še nismo odpotovali, se za odpravo pripravljamo že sedaj. Zbiramo denar, s katerim bomo kupili zdravila, povoje, obliže, igle, niti za šivanje, preveze za opekline, papir in pisala za izdelavo plakatov… Če bo še kaj denarja ostalo, se bomo skupaj z zaposlenimi odločili, kaj v bolnici najbolj nujno rabi popravilo in denar vložili v obnovo prostorov, v opremo…

Na odpravo se pripravljamwashbasin_oldo tudi tako, da se učimo veščin in znanj, ki nam bodo v Afriki koristila: šivanje ran, preveze opeklin, asistiranje pri carskem rezu, nameščanje longete, kako se ubraniti pred komarji okuženimi z malarijo, kako omej
iti prenos HIV…

Po suhem treningu v Sloveniji se bomo v Misijonski bolnici Nangoma še kakšen teden privajali na novo okolje, drugačne postopke zdravljenja, odsotnost vedno prisotne tekoče vode in se na koncu opogumili za samostojno delo. Pomagali bomo v bolnici in se odpravili na “outreach” – delo v sosednjih vaseh, kjer nam domačini odstopijo poslopje, v katerem bomo organizirali zasilne ambulante.

Naše glavne nalogegospe bodo nudenje strokovne pomoči, preprečevanje širjena nalezljivih bolezni (HIV, malarija, tuberkuloza…) in nazadnje, a ne najmanj pomembno, osveščanje in zdravstvena vzgoja o prehrani, higieni in skrbi za nosečnice ter novorojenčke.