Back to the future

Zdaj smo že nekaj časa doma pa smo šele zdaj našli čas za tale naš blog. Mogoče zato, ker bolj cenimo topel tuš in elektriko ter zato po eno uro stojimo pod čudovito toplimi kapljicami, ki stečejo iz šobe prav vsakič, ko odpremo vodo.

V opravičilo, takoj po prihodu domov smo bili res vsi zelo pridni. Anja in Matjaž sta začela pripravništvo, Urban je napisal diplomsko nalogo,  jaz pa sem naredila predzadnji izpit. Naši domači in tudi mi smo veseli, da smo jo odnesli brez ebole.

Zdaj pa nazaj v Nangomo. Zadnja dva tedna smo se predvsem poslavljali. Najprej smo se poslovili od elektrike. Na to da tekoče vode ni vedno na razpolago, smo se že navadili, zdaj pa so se začeli še izpadi električnega toka, ki so se obnašali nadvse nezambijsko. Bili so nenavadno točni in so trajali od šestih zjutraj do dveh popoldne ali pa od dveh popoldne do desetih zvečer. To je že tako težko oskrbo pacientov še otežilo. Vse operacije v splošni anesteziji so odpadle, saj ni bilo mogoče zagotovit nadzora nad dihanjem in krvnim obtokom. Gospa z molarno nosečnostjo (rašča v maternici, ki se lahko obnaša kot rak) je nekaj tednov čakala na operacijo, dokler se ni naveličala in neoperirana odšla domov. Da o nedelujočih inkubatorjih in šivanju epiziotomij pri svetlobi iz mobitelov sploh ne govorimo.

Poslovili smo se tudi od Kingsley-ja. Fanta je začetek maja pičila kača. Zaradi strupa mu je odmrla koža na nartu, ki se je ob našem odhodu že prav lepo zacelila. Vztrajno in redno prevezovanje s primernimi oblogami za rane se je na koncu obrestovalo, čeprav nas je lokalno zdravilo – zemlja – skoraj pognalo na rob obupa. Svojci so jo nanesli na očiščeno rano ravno, ko se je začela celiti in s tem podaljšali celjenje za nekaj tednov.

5maj13maj16maj_zemlja 26maj30maj9junij16junij

Slikano 5. maja, 13. maja, 16. maja po odstranjeni zemlji, 26. maja, 30. maja, 9. junija, 16. junija.

Od Anje smo se poslovili na letališču v Lusaki. Iz Nangome je odšla en teden pred nami, da je lahko ujela začetek anja_grepripravništva. Zelo smo bili žalostni zaradi njenega predčasnega odhoda, malo pa veseli, saj je s sabo v Slovenijo odnesla vse naše stvari, ki bi nas sicer ovirale na Zanzibarju. Najhuje je bilo meni, ker sem ostala brez cimre.  Mojo osamljenost je zaslutil velik ščurek, a jo je za svojo predrznost takoj skupil. Anje se pa res ne da zamenjati!

Prepričani smo bili, da se lahko poslovimo tudi od ultrazvoka, ki smo ga skupaj s Sekcijouz1 za tropsko in potovalno medicino kupili za bolnico.  Že v Sloveniji smo del vaših prispevkov dali na stran za rabljen prenosni ultrazvok s trebušno ter ginekološko sondo in z vozičkom, Dopplerjem, skratka za super ultrazvok, ki ga lahko primeš v roke in odneseš do nepokretnega pacienta. Žal je nekaj časa trajal sam nakup in pošiljanje in ko je končno prispel v Zambijo, se je zataknilo na carini. Iz zagate je ultrazvok rešila sestra Veronika, ki je kot po čudežu nekega večera v zadnjem tednu z nasmejanim obrazom pripeljala ultrazvok pred našo hišo. Naslednji dan sta se fanta odpeljala v Lusako, zato je mene doletela čast, da preizkusim nov aparat. Našla sem ga še zapakiranega v skladišču in prosila uz2rentgenologa, naj mi ga pomaga nesti in preizkusiti. Odprla sva lične kovinske kovčke. Kakšno veselje! Gospod rentgenolog se je komaj brzdal, da ni poskakoval od veselja. Rekel je, da se počuti kot otrok, ki od Božička prejme darila. Po tem ko je ultrazvok testiral kar na sebi,  je debelo knjigo z navodili pospravil v torbo, da bo lahko o novi pridobitvi študiral tudi doma.

Čisto na koncu smo se poslovili od naših novih prijateljev. V samostanu so nam pripravili poslovilno večerjo, na kateri smo se spominjali lepih trenutkov in v slovo objeli prav vse, sestro Veroniko pa kar dvakrat. V petek smo se poslovili še od voznika Freda, ki nas je odložil na avtobusni postaji, s katere se je začela dolga pot na Zanzibar, kjer smo se z nič več težkimi  nahrbtniki – ves zbrani denar smo porabili v Nangomi – hitro izgubili med drugimi belimi turisti.

Uršazanzibar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja